Всички чакаме. Всички се чувстват в безопасност, спокоен съм“, каза д-р

...
Всички чакаме. Всички се чувстват в безопасност, спокоен съм“, каза д-р
Коментари Харесай

Българин от летището в Бейрут: Всички се чувстват в безопасност, спокоен съм

„ Всички чакаме. Всички се усещат в сигурност, спокоен съм “, каза доктор Мохамед Фархад, който се намира на летището в Бейрут и чака да бъде евакуиран. Той е там дружно със брачната половинка и детето си.

В 13:00 часа държавният „ Еърбъс “ получи зелена светлина и излетя за Бейрут. На летището в ливанската столица го oчакват нашите сънародници. Екип на БТВ се свърза със фамилията, преди да се качат на борда. 

20 години от живота си Мохамед посвещава на България, където получава здравното си обучение, а от два месеца е и български жител.

Казва, че страната ни е реагирала на обстановката най-бързо.

„ Всичко стана за един ден, доста бързо. Веднага се свързаха с нас от Министерство на външните работи и от посолството. Благодаря на всички, които поеха ангажимент за тази обстановка. Не чаках такава реакция. България беше от най-бързите страни – от първите, които започнаха евакуация “, описа Мохамед.

Държавният авиационен оператор беше подготвен за задачата от рано сутринта. На заседание в Министерският съвет беше конкретизиран екипажът, както и кои чиновници на Министерство на външните работи ще съпроводят първата група българи.

В интервенцията по извеждането им вземат участие и българските военни и съюзнически сили.

След 16:30 часа държавният аероплан със сънародниците ни на борда излетя назад за България.

В случай, че самолетът не беше получил позволение за полет в размирното небе, властта е разискала и сухопътна евакуация.

Министерство на вътрешните работи ще спомагат с базите си на всеки един от сънародниците ни, който се нуждае от заслон. За момента подобен не е деклариран.

Заради сериозната ескалация на военните дейности в Близкия изток външното ни министерство прикани българските жители да преустановят всевъзможни пътувания до Ливан и неотложно да изоставен територията на страната. На уеб страницата на ведомството е маркирано най-високото равнище на риск при пътешестване до Ливан.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР